Dejiskom tohtoročnej Noci literatúry bude židovský cintorín

13.05.2013 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou 13. mája (TASR) - Čítanie diel domácich a zahraničných autorov na netradičnom mieste bude súčasťou tohtoročnej Noci literatúry vo Vranove nad Topľou. Podujatie odštartuje v stredu (15.5.) popoludní na miestnom židovskom cintoríne.
Ako TASR informovala Beáta Ocilková z Hornozemplínskej knižnice vo Vranove nad Topľou, tohtoročná Noc literatúry zavíta okrem Vranova, Košíc či Bratislavy v rovnakom termíne aj do viacerých európskych miest.
"Účelom v poradí už 7. ročníka medzinárodnej akcie je formou zážitkového čítania na netradičnom mieste sprostredkovať verejnosti súčasnú domácu i zahraničnú literatúru. Pracovníci Hornozemplínskej knižnice preto pozývajú verejnosť na židovský cintorín vo Vranove nad Topľou, kde sa v stredu od 17. hodiny začne prezentácia ukážok z tvorby vybraných autorov v podaní viacerých pozvaných hostí," priblížila Ocilková.
Do verejného čítania sa na netradičnom mieste vo Vranove zapojí podľa jej slov napríklad známa slovenská spisovateľka Gabriela Futová. "Na tomto pietnom mieste si zároveň pripomenieme výročie deportácií židovských rodín z nášho mesta s dôrazom na humanizmus a toleranciu – hodnoty, ktorých nositeľom by malo byť každé umenie vrátane toho písmenkového," podotkla Ocilková.
Program Noci literatúry 2013 bude po čítaní úryvkov z kníh na židovskom cintoríne pokračovať so začiatkom o 19.30 h v areáli Oázy Strednej odbornej školy A. Dubčeka. V prípade nepriaznivého počasia sa celé podujatie uskutoční v priestoroch Mestského domu kultúry.
 

Vyberte región